Նկարագրություն
Գինին ունի ոսկեգույն-ծղոտագույն գույն՝ գրավիչ փայլով։ Գինու նրբագեղ բույրում, որը նման է սիմֆոնիայի, ներդաշնակորեն միահյուսված են արևադարձային մրգերի, հյութալի ցիտրուսների, հանքանյութերի և խոտաբույսերի նոտաները։ Գինին ունի ներդաշնակ, հավասարակշռված, նուրբ համ՝ մրգային-հանքային շեշտադրումներով, թարմացնող թթվայնությամբ և գրավիչ հետհամով։ «Կուր» սպիտակը չոր սպիտակ գինի է, որը պատրաստվում է Վայոց ձորի մարզում մշակվող Ոսկեատ խաղողից։ Այս տեղական հայկական տեսակն ունի դարերի պատմություն։ Ոսկեատը, որը թարգմանաբար նշանակում է «ոսկե հատիկ», համարվում է հայկական խաղողի թագուհին։ Այս տեսակը դժվար է աճեցնել հիվանդությունների նկատմամբ զգայունության պատճառով, բայց հաջող բերքահավաքից հետո Ոսկեատը առաջարկում է գրավիչ, հարուստ և բազմակողմանի բուրավետ փունջ։ Գինու անվանումը հարգանքի տուրք է մատուցում հայկական գետին և գինեգործությանը։ Գինու պիտակի վրա պատկերված է հույն պատմաբան Հերոդոտոսի «Պատմություններ» գրքից մի տեսարան (գլուխ 194): Այն պատկերում է, թե ինչպես են հայ առևտրականները Եփրատ գետի երկայնքով Հայաստանից Բաբելոն ճանապարհորդել փայտից և կենդանիների կաշվից պատրաստված նավակներով, որոնցում արմավենու փայտից պատրաստված տակառներն էլ լցված էին գինով։ Այս նավակները կոչվում էին «քուր» (կամ «քուր»)։